Αρθρίτιδα-Γενικά στοιχεία

Αρθρίτιδα-Γενικά στοιχεία


 

Γενικά στοιχεία για την αρθρίτιδα

 

-H αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή μία ή περισσότερων αρθρώσεων.

 

-Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο και περιορισμένη λειτουργία των αρθρώσεων.

 

-Από αρθρίτιδα πάσχουν άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ενήλικες.

 

-Ο ρευματολόγος είναι ο γιατρός που εξειδικεύεται στην αρθρίτιδα.

 

-Η πρόωρη και ακριβής διάγνωση μπορεί να βοηθήσει να αποτραπούν ανεπανόρθωτες βλάβες και αναπηρίες.

 

Τι είναι η αρθρίτιδα; Τι την προκαλεί;

 

Η αρθρίτιδα είναι μια διαταραχή των αρθρώσεων που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή. Άρθρωση είναι μια περιοχή του σώματος όπου συναντώνται δύο διαφορετικά οστά. Οι αρθρώσεις λειτουργούν έτσι ώστε να κινούνται τα μέρη του σώματος που συνδέονται με τα οστά τους. Η αρθρίτιδα συχνά συνοδεύεται από πόνο στις αρθρώσεις, πόνος που αναφέρεται ως αρθραλγία.

 

Υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας (πάνω από 100 έχουν προσδιοριστεί, και ο αριθμός αυξάνεται). Οι τύποι κυμαίνονται από εκείνους που σχετίζονται με φθορά των χόνδρων (όπως οστεοαρθρίτιδα) σε εκείνους που σχετίζονται με τη φλεγμονή που προκύπτει από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα).

 

Τα αίτια της αρθρίτιδας εξαρτώνται από τη μορφή της αρθρίτιδας. Αιτίες περιλαμβάνουν τραυματισμό (που οδηγεί στην οστεοαρθρίτιδα), μεταβολικές διαταραχές (όπως ουρική αρθρίτιδα και ψευδοουρική), κληρονομικούς παράγοντες, το άμεσο και έμμεσο αποτέλεσμα λοιμώξεων (βακτήρια και ιούς) και ένα προβληματικό ανοσοποιητικό σύστημα με αυτοανοσία (όπως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και στο συστημικό ερυθηματώδη λύκο).

 

Η αρθρίτιδα έχει ταξινομηθεί ως ένα από τα ρευματικά νοσήματα. Τα ρευματικά νοσήματα είναι διαφορετικές ατομικές ασθένειες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, θεραπείες, επιπλοκές και προβλέψεις. Είναι παρόμοια στο ότι επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τους μυς, τους συνδέσμους, τους χόνδρους και τους τένοντες, και πολλά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν και άλλες εσωτερικές περιοχές του σώματος.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την αρθρίτιδα;

 

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για τις περισσότερες μορφές αρθρίτιδας είναι γονίδια που κληρονομούνται από τους προγόνους. Τραύμα που σχετίζεται με την αρθρίτιδα σχετίζεται με τον κίνδυνο τραυματισμού από συγκεκριμένες δραστηριότητες.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια της αρθρίτιδας;

 

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο και περιορισμένη λειτουργία των αρθρώσεων. Η φλεγμονή των αρθρώσεων από αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα και αίσθηση ζέστης στην περιοχή. Υπερβολική ευαισθησία στην φλεγμονώδη άρθρωση μπορεί επίσης να παρουσιαστεί.

 

Πολλές από τις μορφές αρθρίτιδας, επειδή είναι ρευματικές παθήσεις, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που επηρεάζουν διάφορα όργανα του σώματος που δεν συνεπάγονται άμεσα με τις αρθρώσεις. Επομένως, τα συμπτώματα σε μερικούς ασθενείς με ορισμένες μορφές αρθρίτιδας μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πυρετό, διόγκωση αδένα (διογκωμένοι λεμφαδένες), απώλεια βάρους, κόπωση, αδιαθεσία, ακόμη και συμπτώματα από ανωμαλίες οργάνων όπως πνεύμονες, καρδιά, ή νεφρά.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της αρθρίτιδας, και γιατί είναι σημαντική;

 

Το πρώτο βήμα στη διάγνωση της αρθρίτιδας είναι μια συνάντηση μεταξύ του ιατρού και του ασθενούς. Ο γιατρός θα εξετάσει το ιστορικό των συμπτωμάτων, θα εξετάσει τις αρθρώσεις για φλεγμονή και παραμόρφωση, θα κάνει σχετικές ερωτήσεις και θα εξετάσει και άλλα μέρη του σώματος για φλεγμονή ή σημάδια από ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν άλλες περιοχές του σώματος.

 

Επιπλέον, εξετάσεις αίματος, ούρων, αρθρικού υγρού

και / ή ακτινογραφίες μπορεί να ζητηθούν. Η διάγνωση βασίζεται στο πρότυπο των συμπτωμάτων, την εικόνα της φλεγμονής στις αρθρώσεις και στα αποτελέσματα των εξετάσεων του αίματος και των ακτινογραφιών. Αρκετές επισκέψεις μπορεί να είναι απαραίτητες μέχρι ο γιατρός να μπορεί να είναι βέβαιος για τη διάγνωση. Ο γιατρός με ειδική εκπαίδευση στην αρθρίτιδα και στις σχετικές ασθένειες ονομάζεται ρευματολόγος.

 

Πολλές μορφές αρθρίτιδας είναι περισσότερο μια ενόχληση παρά κάτι πιο σοβαρό. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά από πόνους και αναπηρίες από αρθρίτιδα ή τις επιπλοκές της.

Η πρόωρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει να αποτραπούν ανεπανόρθωτες βλάβες. Η σωστή καθοδήγηση για  προγράμματα άσκησης και ανάπαυσης, φάρμακα, φυσικοθεραπεία, καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα με θετικά αποτελέσματα τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο πριν όσο και ειδικά μετά τη διάγνωση της αρθρίτιδας, η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία. Αυτό είναι σημαντικό από την πλευρά του ιατρού, έτσι ώστε να μπορεί να γνωρίζει τις ιδιοτροπίες των συμπτωμάτων του ασθενούς, καθώς και την αντίδραση τους και την αποδοχή της θεραπευτικής αγωγής.

Είναι επίσης σημαντικό και από την πλευρά των ασθενών, έτσι ώστε να μπορούν να είναι βέβαιοι ότι κατανοούν την διάγνωση και πώς η κατάσταση τους επηρεάζει ή θα μπορούσε να τους επηρεάσει στο μέλλον. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων.

 

Ποια είναι η θεραπεία για την αρθρίτιδα;

 

Η θεραπεία της αρθρίτιδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ακριβή τύπο της παρούσας αρθρίτιδας. Μια ακριβής διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχή θεραπεία. Διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνουν τη φυσικοθεραπεία, τη χρήση νάρθηκα, τη κρυοθεραπεία, τη χρήση κεριού παραφίνης, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φάρμακα για τον πόνο (που κυμαίνονται από παρακεταμόλη μέχρι ναρκωτικά αναλγητικά), φάρμακα που αλλάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Υπάρχει ειδική δίαιτα για την αρθρίτιδα;

 

Για τις περισσότερες μορφές αρθρίτιδας, οι δίαιτες παίζουν λίγο ή και καθόλου ρόλο στην βελτίωση ή την επιδείνωση της κατάστασης. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα έλαια ψαριών έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Μερικές αρθρίτιδες ωφελούνται από συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρού οξέος.

 

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας ιδιαίτερος τύπος αρθρίτιδας που σχετίζεται με τη διατροφή. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες, ειδικά το κόκκινο κρέας και τα οστρακοειδή, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος, συμπεριλαμβανομένης της αλκοόλης (ιδιαίτερα στη μπύρα) και εκείνα τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες φρουκτόζης (όπως το σιρόπι καλαμποκιού που υπάρχει στα αναψυκτικά). Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, η γλουτένη που περιέχουν τα τρόφιμα (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) μπορεί να επιδεινώσει πόνους στις αρθρώσεις.

 

Ποια είναι η πρόγνωση (προοπτικές) για την αρθρίτιδα, και ποιες είναι οι επιπλοκές της;

 

Οι προοπτικές για τους ασθενείς με αρθρίτιδα εξαρτάνται από την σοβαρότητα, τις επιπλοκές της, και αν υπάρχουν ή όχι μη-κοινές εκδηλώσεις της νόσου. Για παράδειγμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες, τα νεφρά, τα μάτια, κτλ. Χρόνια φλεγμονή της άρθρωσης μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στην άρθρωση και την απώλεια της λειτουργίας του συνδέσμου, καθιστώντας τη κίνηση δύσκολη ή αδύνατη.

 

Μπορεί να προληφθεί η αρθρίτιδα;

 

Δεδομένου ότι οι περισσότερες μορφές αρθρίτιδας κληρονομούνται σε κάποιο βαθμό, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός τρόπος για την αποφυγή τους. Η αρθρίτιδα που ακολουθεί από έναν τραυματισμό θα μπορούσε να προληφθεί με τήρηση των κανονισμών ασφαλείας και προσπάθεια αποφυγής του τραυματισμού. Η αρθρίτιδα που σχετίζεται με μόλυνση (για παράδειγμα, σηπτική αρθρίτιδα, αντιδραστική αρθρίτιδα, ασθένεια Whipple) θα μπορούσε να προληφθεί με το να μην υπάρξει μόλυνση από τον παθογόνο οργανισμό.

 

http://www.medicinenet.com/arthritis/article.htm