Οι άνδρες και η πλαστική χειρουργική

Οι άνδρες και η πλαστική χειρουργική

Ολο και περισσότεροι άνδρες αναζητούν άμεσες λύσεις για να νικήσουν τον χρόνο, φτάνοντας ακόμη και στο νυστέρι. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Αμερικανικού Συλλόγου Πλαστικών Χειρουργών, το 10% του συνόλου των επεμβάσεων αφορά τους άνδρες ενώ παρατηρείται αύξηση της χρήσης τους ανά έτος.

Τι κάνει άραγε έναν άνδρα να καταλήξει στον πλαστικό χειρουργό; Είναι μια φυσιολογική ή μια νοσηρή ανάγκη; Πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η λύση αυτή για την προσωπικότητα και την ψυχική του ισορροπία;

 

Πιθανοί λόγοι που οδηγούν έναν άνδρα στη λύση αυτή μπορεί να είναι:

* Η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

* Ο φόβος της απόρριψης.

* Ενας αναποτελεσματικός και δυσλειτουργικός τρόπος σκέψης όπου «αυτό που είμαι» ταυτίζεται μέσα του με «αυτό που φαίνομαι».

* Μια παρορμητική ανάγκη για αλλαγή και για μια άμεση ψυχική εκφόρτιση.

* Ψυχιατρικές διαταραχές που αλλοιώνουν τη λογική διεργασία της σκέψης και την εικόνα του σώματος (π.χ. φαντασιακή σωματοδυσμορφία, ψυχογενής ανορεξία).

* Τραυματισμοί και χρόνιες δυσμορφίες.

* Η δυσαρμονία με τον εαυτό του, ανεξάρτητα από το πόσο όμορφος είναι ένας άνδρας. Μπορεί «απλά» να μην αντέχει την εικόνα του εαυτού του.

* Οι πολιτισμικές πιέσεις ως προς τη σημασία της εξωτερικής εμφάνισης πλέον αυξάνουν την ενασχόλησή ενός άνδρα με την εξωτερική του εμφάνιση.

 

Ποιες ψυχολογικές συνέπειες καραδοκούν;

Η πλαστική χειρουργική δεν κατευνάζει πάντα τις βαθύτερες ανησυχίες ενός άνδρα. Η νοσηρή δυσαρέσκεια με τον εαυτό του δύναται να τον οδηγήσει στην αναζήτηση αλλεπάλληλων επεμβάσεων με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται σε έναν φαύλο κύκλο απόγνωσης.

Οι εμμονές και οι ανησυχίες διογκώνονται ενώ η εστία του άγχους μετατοπίζεται σε άλλα «ελαττωματικά» σημεία του σώματος. Τα ποσοστά της κατάθλιψης είναι αυξημένα στους άνδρες που κάνουν πολλές πλαστικές επεμβάσεις.

Η σύγχυση στην ταυτότητα («ποιος είμαι;») είναι μια πιθανή παρενέργεια, όπως και η ενίσχυση της εμμονής και της ψυχαναγκαστικής ενασχόλησης με την εξωτερική εμφάνιση.

Εδώ ο ηθικός ρόλος των γιατρών είναι κεντρικός στην απόφαση να προβούν ή όχι στο αίτημα του πελάτη τους. Οι βασικές γνώσεις ψυχολογίας είναι απαραίτητες, όπως και η αναγκαιότητα συνεργασίας με ψυχίατρο για διαγνωστικούς λόγους, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση αν η ανάγκη του άνδρα είναι πραγματική ή αποτέλεσμα άλλων βαθύτερων προβλημάτων.

 

ΠΗΓΗ:tanea.gr