Ακούστε τα συμπτώματα της βαρηκοΐας

Αναζήτηση

Ακούστε τα συμπτώματα της βαρηκοΐας

Ο θόρυβος στους χώρους εργασίας και η ηχορύπανση στις πόλεις οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν βαρηκοΐα.

Η συνηθέστερη επαγγελματική ασθένεια στην Ευρώπη είναι η θορυβογενής απώλεια της ακοής. Περίπου το ένα στα τρία καταγεγραμμένα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών αφορούν, σύμφωνα με έρευνες, στην απώλεια ακοής λόγω θορύβου υπερβαίνοντας σε αριθμό ακόμη και τις δερματικές παθήσεις ή τα αναπνευστικά προβλήματα που οφείλονται σε βεβαρημένες συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον.

Περισσότερο επικίνδυνη είναι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου για τις έγκυες εργαζόμενες. Αυξημένη αρτηριακή πίεση αλλά και προβλήματα στο έμβρυο είναι μερικές από τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αυτές.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως η απώλεια της ακοής μπορεί να επέλθει ακόμη και χωρίς μακροπρόθεσμη έκθεση στον υπερβολικό θόρυβο. Ακόμη και ένας σύντομος ήχος παλμικού χαρακτήρα, όπως ο ήχος του πιστολιού καρφώματος, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως η αδυναμία να γίνουν αντιληπτοί ήχοι υψηλής συχνότητας.

Σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, το πρόβλη­μα επιδεινώνεται και τα συμπτώματα επεκτείνονται και στις χαμηλότερες συχνότητες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επαγγελματική βαρηκοΐα μπορεί να προκληθεί από τη μακροχρόνια έκθεση των εργαζομένων σε επίπεδα θορύβου υψηλότερα των 85 decibel. Σοβαρά προβλήματα στην ακοή προκαλούν, όμως, και οι θόρυβοι της πόλης. Καθημερινές δραστηριότητες τις οποίες κανείς δεν υποψιάζεται ως επιβαρυντικές για την ακοή επηρεάζουν συχνά αρνητικά την ικανότητά μας να ακούμε. Η κυκλοφορία των οχημάτων, η εκτεταμένη χρήση ακουστικών για ακρόαση μουσικής, η ηχορύπανση στις μεγαλουπόλεις μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και κώφωση. Το όριο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα 70 decibel. Θόρυβοι που το υπερβαίνουν ενεργοποιούν τον μηχανισμό στρες, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν ακόμη και στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Πρόσφατες μετρήσεις έχουν καταδείξει ότι ένας στους τρεις κατοίκους μεγάλων αστικών κέντρων εκτίθεται ακόμη και τις νυχτερινές ώρες σε θορύβους άνω των 65 decibel ενώ τα αποτελέσματα μετρήσεων στην Αττική κάνουν λόγο για πολύ υψηλά επίπεδα θορύβου κατά τις ώρες αιχμής.

Οι υψηλότερες τιμές είχαν καταγραφεί στον μικρό δακτύλιο και έφταναν τα 86 decibel τη ημέρα και τα 81 decibel τις νυχτερινές ώρες...

Αν θέλετε να διατηρήσετε την καλή κατάσταση της ακοής σας μπορείτε να εφαρμόσετε απλά μέτρα προστασίας: Χαμηλώστε την ένταση της μουσικής που ακούτε στο σπίτι ή το αυτοκίνητο ενώ αν χρησιμοποιείτε ακουστικά ρυθμίστε τον ήχο σε ένταση που σας επιτρέπει να ακούτε τι συμβαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον. Ξεκουράστε τα αυτιά σας για τουλάχιστον δεκαπέντε ώρες αν έχετε εκτεθεί σε πολύ δυνατό θόρυβο, όπως μια συναυλία, φοράτε ωτοασπίδες ή ακουστικά αν εργάζεστε σε περιβάλλον ηχορύπανσης.

ΠΩΣ ΑΚΟΥΜΕ
Ενας περίπλοκος μηχανισμός εξασφαλίζει την ακοή στον άνθρωπο. Ο ήχος μεταδίδεται από το τύμπανο στο εσωτερικό αυτί με τη βοήθεια τριών μικρών οστών: της σφύρας, του άκμονα και του αναβολέα.

  • Τα οστά αυτά μεταβιβάζουν με την κίνησή τους το ηχητικό κύμα και το μετατρέπουν σε κίνηση ενός υγρού στο εσωτερικό αυτί. Η κίνηση του υγρού ερεθίζει εξειδικευμένα νεύρα στο εσωτερικό αυτί.
  • Τα νεύρα μεταβιβάζουν το ερέθισμα στον εγκέφαλο, όπου σε ειδικά κέντρα γίνεται η αντίληψη του ήχου. Καθετί που παρεμποδίζει τη σωστή επαφή του αναβολέα με το υγρό προκαλεί απώλεια μέρους της ακοής, δηλαδή εκδήλωση βαρηκοΐας.

Τι προτείνουν οι ειδικοί
Επέμβαση και ακουστικά οι λύσεις για σωστή ακοή

Η έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ουσιώδης για την ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

Ανάλογα με την αιτία της βαρηκοΐας οι λύσεις είναι οι ακόλουθες: Συντηρητική αγωγή με φαρμακευτικές ουσίες σε περίπτωση παθολογικών αιτίων.

Χειρουργική θεραπεία, όταν η αιτία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επέμβαση (ωτοσκλήρυνση, δυσπλασίες ακουστικών οσταρίων, εκκριτική ωτίτιδα). Χειρουργικά εμφυτεύσιμα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπων βαρηκοΐας. Τα τελευταία χρόνια, τα κοχλιακά εμφυτεύματα έφεραν την επανάσταση στην αντιμετώπιση παιδιών με συγγενή βαρηκοΐα.

Χρήση ακουστικών βοηθημάτων. Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος της ψηφιακής τεχνολογίας έχει δώσει σημαντική ώθηση στον τομέα αυτό. Κατασκευάζονται ακουστικά, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν σχεδόν κάθε τύπο βαρηκοΐας όσον αφορά τη λειτουργική τους επάρκεια, αλλά και από αισθητικής απόψεως υπάρχουν τύποι που μπορούν να είναι τελείως αόρατοι τοποθετούμενοι μέσα στο αυτί.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος που διαθέτει τις κατάλληλες και εξειδικευμένες γνώσεις στη λειτουργία και τη χρήση των ακουστικών βοηθημάτων θα υποδείξει στον πάσχοντα την κατάλληλη συσκευή ανάλογα με το πρόβλημα και θα του δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για την εκμάθηση της χρήσης του ώστε να μπορεί να αποτελεί ένα ενεργό μέλος του οικογενειακού, εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, χωρίς άγχος και ανασφάλεια.