Ο ήλιος δεν αστειεύεται

Αναζήτηση

Ο ήλιος δεν αστειεύεται

Ηλιος, δέρμα, έγκαυμα

Η καλοκαιρινή τριλογία που γίνεται επίκαιρη σε περιστατικά δερματοπάθειας

Οι διακοπές άρχισαν, τα μπάνια άρχισαν και όλοι θέλουμε να μαυρίσουμε, έτσι όπως το επιτάσσει η μόδα. Ο ήλιος όμως δεν αστειεύεται. Η ακτινοβολία του, τις περισσότερες φορές, μπορεί να προκαλέσει από μικρές ώς πολύ σοβαρές βλάβες, ενώ οι δερματοπάθειες που βελτιώνονταιμε τον ήλιο είναι λίγες. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι προστατευτικοί μηχανισμοί άμυνας του δέρματος, τα δερματολογικά προβλήματα το καλοκαίρι είναι πολλά. Την περίοδο αυτή είναι συχνότερες οι οξείες παθήσεις του δέρματος που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Στις παθήσεις αυτές ανήκουν κυρίως το ηλιακό έγκαυμα, που εμφανίζεται 6-12 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, με αυξημένη ερυθρότητα του δέρματος, αυξημένη θερμότητα και κνησμό, οι φωτοδερματίτιδες από φάρμακα, χημικές ουσίες και αρώματα, οι φυτοφωτοδερματίτιδες, το πολύμορφο εξάνθημα από φως και η ευλογιοειδής ιδρώα (μικρές φυσαλίδες που μοιάζουν με τις φυσαλίδες της ευλογιάς στην παιδική ή εφηβική ηλικία).

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που, όταν εφαρμοστούν τοπικά στο δέρμα ή όταν λαμβάνονται από το στόμα, απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου προκαλώντας τελικά φωτοδερματίτιδα (ερύθημα, οίδημα και φυσαλίδες στα φωτοεκτεθειμένα σημεία του σώματος, πρόσωπο, ραχιαία επιφάνεια των χεριών και κνήμες). Θεραπευτικά, συνιστώνται η διακοπή του φαρμάκου (αν αυτό μπορεί να γίνει) ή η πολύ καλή φωτοπροστασία.

  •  Από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται τοπικά, φωτοδερματίτιδα δημιουργείται συχνότερα από τα αντιακνεϊκά φάρμακα τρετινοΐνη, ισοτρετινοΐνη και υπεροξείδιο του βενζολίου, από τα αναισθητικά και από ορισμένα αντισηπτικά, όπως η εωσίνη και τα σουλφαμίδια.
  •  Από τα φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, φωτοδερματίτιδα δημιουργείται συχνότερα από τις τετρακυκλίνες, τη μινοκυκλίνη, τις σουλφοναμίδες, την ισοτρετινοΐνη, ορισμένα ηρεμιστικά και ορισμένα αντιαρρυθμικά.
  • Σε ό,τι αφορά τις φωτοδερματίτιδες από αρώματα, στα σημεία όπου γίνεται η επάλειψη με την κολόνια ή με άλλα προϊόντα που έχουν προσμείξεις από αρώματα, εμφανίζονται 6-12 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο ελαφρά ή έντονα κοκκινίσματα. Οταν οι βλάβες αυτές υποχωρήσουν, παραμένουν για μεγάλο διάστημα μακρόστενες καστανές κηλίδες. Για τη θεραπεία αυτών των κηλίδων χρησιμοποιούνται λευκαντικές κρέμες.
  • Στο γρασίδι και σε ορισμένα φυτά, όπως για παράδειγμα στα εσπεριδοειδή, υπάρχουν φωτοδυναμικές ουσίες που λέγονται φουροκουμαρίνες. Ετσι, αν ένα άτομο έρθει σε επαφή με το γρασίδι ή με αυτά τα φυτά, ξαπλώνοντας πάνω τους ή βαδίζοντας ανάμεσά τους και στη συνέχεια κάνει ηλιοθεραπεία, στα σημεία επαφής του δέρματος με αυτά τα φυτά θα εμφανιστούν βλάβες φυτοφωτοδερματίτιδας με ερύθημα, φυσαλίδες και πομφόλυγες, λόγω της έντονης αντίδρασης των ουσιών που περιέχονται στα φυτά με την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Η θεραπεία της φυτοφωτοδερματίτιδας θα γίνει με κρέμες κορτιζόνης. Οταν το ερύθημα υποχωρήσει, μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα καστανές κηλίδες. Η θεραπεία των κηλίδων αυτών θα γίνει με λευκαντικές κρέμες.
  •  Το πολύμορφο εξάνθημα από φως είναι μια άλλη νόσος του δέρματος που δημιουργείται από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Η νόσος προσβάλλει το 10% του πληθυσμού, από το οποίο το 90% είναι γυναίκες, και εμφανίζεται από την ηλικία των 15-20 ετών. Το πολύμορφο εξάνθημα από φως εκδηλώνεται για πρώτη φορά το καλοκαίρι, ύστερα από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο με ερυθρότητα, φυσαλίδες, πομφόλυγες και κνησμό στις περιοχές του ντεκολτέ, των χεριών και των ποδιών. Επειδή υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στους ασθενείς που εμφανίζεται η νόσος, θα πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο χρησιμοποιώντας αντηλιακά με υψηλούς δείκτες προστασίας.


Πηγή:http://www.enet.gr/