Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα διερευνήσει το κρούσμα δάγγειου πυρετού στο Αγρίνιο

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα διερευνήσει το κρούσμα δάγγειου πυρετού στο Αγρίνιο

Έπειτα από το θάνατο ενός ηλικιωμένου, για τον οποίο υπήρξαν «εργαστηριακές ενδείξεις» μόλυνσης με τον ιό του δάγγειου πυρετού, ο οποίος έχει εκριζωθεί από την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στέλνει κλιμάκιο στην περιοχή του Αγρινίου.

Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ένας 84χρονος κάτοικος του Αγρινίου πέθανε από σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού και σηπτικό σοκ, συμπτώματα που εμφανίζονται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα εξετάσει το περιβάλλον του ασθενή για τυχόν άλλα κρούσματα, και θα χρησιμοποιήσει ειδικές εντομοπαγίδες για να διαπιστώσει αν υπάρχουν στο Αγρίνιο τα είδη κουνουπιού που μεταδίδουν τη νόσο.

 

Ο δάγγειος πυρετός είναι μια σοβαρή τροπική ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια του γένους Aedes και ιδιαίτερα από το είδος Aedes aegypti, το οποίο απαντάται και στην Ελλάδα.

Η τελευταία επιδημία δάγγειου πυρετού στην Ελλάδα καταγράφηκε την πενταετία 1927-1932, οπότε είχε προσβληθεί περίπου το 90% των κατοίκων της Αθήνας. Διαβάστε ένα σχετικό άρθρο στην επιθεώρηση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εδώ.

Το 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα και μόνο το 1% θα καταλήξει τελικά από τη λοίμωξη. H ασθένεια όμως πλήττει συχνότερα βρέφη και παιδιά.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ξαφνικός πυρετός που περιοδικά υποχωρεί και επανεμφανίζεται, πόνοι στις αρθρώσεις και στους μύες, πονοκέφαλος και εξάνθημα που θυμίζει ιλαρά.

Στο 5% των περιστατικών ο ιός μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες και σπανιότερα θάνατο, ενώ το αίσθημα κόπωσης μετά την υποχώρηση του πυρετού μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Ο ιός του δάγγειου πυρετού εκτιμάται ότι προσβάλλει 50 με 100 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συχνότητα της ασθένειας αυξήθηκε κατά 30 φορές από το 1960 έως το 2010.

Εμβόλιο ακόμα δεν υπάρχει.

 

Newsroom ΔΟΛ