Γιατί ονειρευόμαστε;

Αναζήτηση

Γιατί ονειρευόμαστε;


Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια μυστηριώδης μπάλα φαιάς ουσίας. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, οι ερευνητές εξακολουθούν να βρίσκονται σε αμηχανία για πολλές πτυχές του εγκεφάλου μας, πώς και γιατί λειτουργεί με τον συγκεκριμένο τρόπο. Επιστήμονες επιδίδονται σε  μελέτες  που αφορούν τον ύπνο και τα όνειρα για δεκαετίες τώρα και ακόμα δεν είναι 100% σίγουροι για την λειτουργία του ύπνου, ή πώς ακριβώς και γιατί ονειρευόμαστε. Γνωρίζουμε ότι στον κύκλο του ύπνου, το στάδιο REM είναι το πλουσιότερο όσον αφορά τα όνειρα. Είναι επίσης κοινά αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι όλοι βλέπουμε όνειρα, αν και η συχνότητα με την οποία θυμόμαστε τα όνειρα ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Το ερώτημα αν τα όνειρα στην πραγματικότητα έχουν μια φυσιολογική, βιολογική ή ψυχολογική λειτουργία δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τους επιστήμονες να ερευνούν. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς το γιατί ονειρευόμαστε. Μια από αυτές είναι ότι τα όνειρα λειτουργούν μαζί με τον ύπνο για να βοηθούν τον εγκέφαλο να επεξεργάζεται και να τακτοποιεί ότι συλλέγει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο εγκέφαλός μας συλλέγει εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια πληροφορίες κάθε μέρα. Μερικές πληροφορίες είναι μικρές λεπτομέρειες που προκαλούν τις αισθήσεις, όπως το χρώμα ενός διερχόμενου αυτοκινήτου, ενώ άλλες είναι πολύ πιο σύνθετες. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται όλες αυτές τις πληροφορίες για να αποφασίσει ποιες θα κρατήσει και ποιες θα ξεχάσει. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν πως τα όνειρα παίζουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Υπάρχει κάποια έρευνα που υποστηρίζει ότι τα όνειρα είναι συνδεδεμένα με το πώς σχηματίζουμε τις αναμνήσεις. Μελέτες δείχνουν ότι, μαθαίνοντας νέα πράγματα κατά τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι, τα όνειρα αυξάνονται καθώς κοιμόμαστε. Συμμετέχοντες σε μελέτη που έκαναν μαθήματα ξένης γλώσσας, έδειξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε όνειρα από ότι οι συμμετέχοντες που δεν έκαναν. Υπό το φως αυτών των μελετών, η ιδέα ότι χρησιμοποιούμε τα όνειρά μας για να ταξινομούμε και να μετατρέπουμε τις βραχυπρόθεσμες μνήμες σε μακροπρόθεσμες μνήμες, έχει πολλούς υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι τα όνειρα αντανακλούν συνήθως τα συναισθήματα μας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι εγκέφαλοί μας εργάζονται σκληρά για την επίτευξη συγκεκριμένων λειτουργιών. Όταν έχετε να λύσετε ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα, το μυαλό σας επικεντρώνεται σε αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία. Και ο εγκέφαλος δεν εξυπηρετεί μόνο νοητικές λειτουργίες. Αν κατασκευάζεται κάτι, ο εγκέφαλός σας εστιάζει στο να κάνετε τις σωστές λειτουργίες με τα χέρια σας και σας επιτρέπει να εργαστείτε σωστά. Το ίδιο ισχύει και για απλές εργασίες, όπως το χτύπημα ενός καρφιού με το σφυρί.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι το βράδυ τα πάντα επιβραδύνονται. Δεν απαιτείται να επικεντρωθούμε σε τίποτα κατά τη διάρκεια του ύπνου, έτσι ώστε το μυαλό μας να κάνει πολύ χαλαρές λειτουργίες. Είναι κατά τη διάρκεια του ύπνου, που τα συναισθήματα της ημέρας "εισβάλλουν" στον κύκλο των ονείρων μας. Αν κάτι μας βαραίνει πολύ το μυαλό κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πιθανότητες είναι να ονειρευτούμε αυτό το συγκεκριμένο είτε ειδικά, είτε μέσω της φαντασίας.

Υπάρχει επίσης μια θεωρία, η λιγότερο ενδιαφέρουσα, ότι τα όνειρα δεν εξυπηρετούν καμία λειτουργία, και ότι πρόκειται απλά για ένα άσκοπο υποπροϊόν της καύσης του εγκεφάλου, ενώ εμείς κοιμόμαστε. Γνωρίζουμε ότι το οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου μας είναι αρκετά ενεργό κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, όταν πραγματοποιούνται τα περισσότερα όνειρα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια εκκαθάριση του εγκεφάλου κατά τη νύχτα και ότι τα όνειρα είναι τυχαίες και χωρίς νόημα εικόνες του εγκεφάλου που δεν έχουμε όταν είμαστε ξύπνιοι. Η αλήθεια είναι, εφ 'όσον ο εγκέφαλος παραμένει ένα τέτοιο μυστήριο, πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε με απόλυτη βεβαιότητα γιατί ακριβώς ονειρευόμαστε.

http://health.howstuffworks.com/mental-health/sleep/dreams/why-do-we-dream.htm