Το χαμόγελο μειώνει το στρες και βοηθά την καρδιά

Αναζήτηση

Το χαμόγελο μειώνει το στρες και βοηθά την καρδιά


Μια νέα έρευνα αναφέρει ότι όσοι χαμογελούν κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, μπορούν με αυτόν το τρόπο να βοηθούν την καρδιά τους. Η μελέτη αυτή είναι δουλειά των ψυχολογικών επιστημόνων Tara Kraft και Sarah Pressman του Πανεπιστημίου του Κάνσας. Εξέτασαν πώς οι διαφορετικοί τύποι χαμόγελου, επηρέαζαν την ικανότητά των ανθρώπων να ανακάμπτουν από αγχωτικά επεισόδια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμόγελο επηρεάζει το συναίσθημα, και ότι τα θετικά συναισθήματα έχουν μια επίδραση στο στρες. Αλλά η Kraft και η Pressman είναι οι πρώτες που πειραματίστηκαν με τα είδη του χαμόγελου για να δούν τι επίδραση έχουν σχετικά με το στρες.

Οι ερευνητές συχνά κατατάσσουν τα  χαμόγελα σε δύο ειδή, τα τυπικά χαμόγελα, όπου μόνο το στόμα διαμορφώνει το χαμόγελο και τα γνήσια ή Duchenne χαμόγελα, όπου οι μύες γύρω από το στόμα και τα μάτια διαμορφώνουν το χαμόγελο. (Το χαμόγελο του  Duchenne ,πήρε το όνομά του από τον Guillaume-Benjamin Duchenne, ο οποίος χρησιμοποίησε την ηλεκτροφυσιολογία για να δείξει πως τα αληθινά χαμόγελα χρησιμοποιούν και τους μυς γύρω από τα μάτια). Για  την τελευταία μελέτη τους, η Kraft και η Pressman κάλεσαν 169 εθελοντές από ένα Πανεπιστήμιο για να υποβληθούν σε ένα πείραμα με δύο στάδια: την εκπαίδευση και τον έλεγχο.

Στο στάδιο της εκπαίδευσης, οι ερευνητές δίδαξαν τους εθελοντές πώς να κρατούν τα πρόσωπα τους είτε μια ουδέτερη έκφραση, είτε ένα τυπικό χαμόγελο ή ένα χαμόγελο Duchenne.

Στο στάδιο του ελέγχου, οι εθελοντές εκτελούσαν κάποιες multi-tasking δραστηριότητες, κατά τις οποίες κρατούσαν τα πρόσωπά τους με τον τρόπο που τους είχε ζητηθεί.

Οι δραστηριότητες είχαν  σχεδιαστεί για να αυξήσουν τα επίπεδα του άγχους, αλλά οι εθελοντές δεν το γνώριζαν αυτό. Ένα τεστ για παράδειγμα, ζητούσε από τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν το “αδύναμο” χέρι  τους και να ακολουθήσουν ένα κινούμενο αστέρι πάνω σε ένα καθρέφτη. Μια άλλη δοκιμασία περιλάμβανε τη βύθιση ενός χεριού σε έναν κουβά με παγωμένο νερό.

Οι ερευνήτριες παρακολούθησαν τους ρυθμούς τις καρδιάς των συμμετεχόντων, καθώς εκείνοι εκτελούσαν τις διάφορες διαδικασίες. Παρατήρησαν πως οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν εντολή να χαμογελούν, ιδίως εκείνοι των οποίων τα πρόσωπα τους εκφράζονταν με γνήσια ή Duchenne χαμόγελα, είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών ρυθμών μετά την ανάρρωση από τις στρεσογόνες  δραστηριότητες, από αυτούς που είχαν στα πρόσωπά μια ουδέτερη έκφραση.

Οι ερευνήτριες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δηλώνουν πως το να χαμογελάμε κατά τη διάρκεια σύντομων περιόδων στρες μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί η αντίδραση του οργανισμού μας στο στρες, ανεξάρτητα από το αν το άτομο αισθάνεται πραγματικά ευτυχής ή όχι.


http://www.medicalnewstoday.com/articles/248433.php